mannenstudio.nl Auto's Welke autoverzekering biedt jou de interessantste dekkingen?

Welke autoverzekering biedt jou de interessantste dekkingen?

Welke autoverzekering biedt jou de interessantste dekkingen? post thumbnail image

De autoverzekering is één van de weinige verzekeringen waarvoor een verzekeringsplicht geldt. Concreet betekent dit dat elke auto die op de Nederlandse weg is terug te vinden in de praktijk ten minste over de WA-verzekering moet beschikken. Ondanks het feit dat dit de enige verzekering is waarvoor een verzekeringsplicht geldt spreekt het voor zich dat er ook nog andere manieren bestaan om je auto te verzekeren. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te kiezen voor een aanzienlijk uitgebreidere verzekering. Heb jij ook net een auto gekocht en zou je deze graag willen laten verzekeren? Dan ontdek je op deze pagina welke autoverzekeringen er precies bestaan en vooral welke verzekering jou nu precies de meest interessante dekkingen weet te bieden.

De WA-verzekering, een beknopte verzekering

De eerste type autoverzekering die op de markt is terug te vinden is de zogenaamde WA-verzekering. Voor dit type verzekering geldt dat ze eigenlijk maar over één enkele dekking beschikt. Het gaat hierbij dan (logischerwijs) om de zogenaamde WA-dekking. Het is van groot belang om er rekening mee te houden dat het effect van deze dekking in de praktijk behoorlijk beperkt is. Wat bedoelen we daar nu precies mee? Zeer eenvoudig. Dit betekent concreet dat deze dekking uitsluitend betrekking heeft tot de schade aangericht aan derden. Wanneer het onderzoek aanwijst dat jij de verantwoordelijke bent voor de schade zal jouw WA-verzekering daarin tussen moeten komen. 

Kies je ervoor om een WA-verzekering af te sluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze dus enkel en alleen de schade dekt die je aanricht aan derden. De schade die je veroorzaakt aan je eigen auto wordt dus niet verzekert. Dit in geen enkel geval. Het gaat hierbij dus niet alleen om schade die wordt veroorzaakt tijdens het rijden, maar ook voor deze wanneer de auto stilstaat. 

Wanneer is de WA-verzekering afsluiten de beste keuze?

De WA-verzekering is de beste keuze wanneer je beschikt over een (zeer) voordelige auto. Dit gezegd hebbende dient er niet alleen rekening te worden gehouden met de waarde waar het voertuig over beschikt. Ook de afstanden die je ermee gaat afleggen spelen een niet onbelangrijke rol. Heb je ervoor gekozen om een nieuw voertuig te kopen (waarvoor je een lening hebt afgesloten) en / of leg je toch best een behoorlijke afstand af met die auto? Dan zal je tot de conclusie komen dat kiezen voor het afsluiten van een uitgebreide autoverzekering mogelijks een betere keuze is. 

De WA+ beperkt cascoverzekering 

De tweede type autoverzekering die je kan afsluiten is de WA+ beperkt cascoverzekering. Het betreft hier een verzekering welke in de basis bestaat uit de WA-dekking, maar wel wordt aangevuld met extra aanvullende dekkingen. Denk hierbij dan concreet aan de dekkingen voor:

  • Financiële schade als gevolg van diefstal;
  • Schade veroorzaakt door joyriding; 
  • Schade als gevolg van een brand of waterschade; 
  • Glasschade waar ook een sterretje in de voorruit onder valt;
  • Schade veroorzaakt door natuurgeweld;
  • Schade door aanrijding met een wild dier;

Ondanks het feit dat de WA+ beperkt cascoverzekering nog zeker niet de meest uitgebreide autoverzekering is op de markt moet het wel gezegd dat het aanbod met dekkingen zoals je ziet reeds behoorlijk aanzienlijk is. Dit gezegd hebbende is het zo dat er wel nog één cruciale dekking ontbreekt. We hebben het hierbij dan uiteraard om de dekking voor zelf veroorzaakte schade. 

De WA+ volledige cascoverzekering of allrisk

De meest complete autoverzekering die we op de markt terug kunnen vinden is de zogenaamde allrisk. Het gaat hierbij om de WA+ volledige cascoverzekering voor auto’s. Wat deze verzekering betreft kan je in de praktijk vaststellen dat ze in eerste instantie bestaat uit alle dekkingen waar je eveneens op kan rekenen bij de andere autoverzekeringen. Dit betekent dat je zowel kan rekenen op de WA-dekking als op de aanvullende dekkingen uit de beperkt cascoverzekering. Wil je graag kunnen rekenen op de meest optimale dekking waarbij er dus ook wordt gekeken naar de schade die je zelf mogelijks veroorzaakt aan je eigen voertuig? Dan is een allrisk afsluiten de beste keuze. 

Het is altijd mogelijk dat je zelf even verstrooid bent wanneer je aan het autorijden bent waardoor je tot een botsing komt met een ander voertuig. In dat geval zal je kunnen vaststellen dat geen enkele van de andere twee autoverzekeringen een dekking zal voorzien. Dat geldt wel voor de allrisk autoverzekering. Deze extra dekking lijkt misschien in eerste instantie eerder aan de beperkte kant, maar dat is ze absoluut niet, integendeel. Voor deze dekking geldt namelijk dat ze voor de verzekeraar een substantieel extra risico met zich meebrengt en dat extra risico moet uiteraard worden verzekert.

Voor wie is de allrisk autoverzekering de beste keuze?

Wanneer je van plan bent om de meest optimale autoverzekering, de zogenaamde all risk verzekering, af te sluiten zal je tot de conclusie komen dat de vrij hooggelegen verzekeringspremie absoluut een belangrijk aandachtspunt is om rekening mee te houden. In eerste instantie spreekt het voor zich dat deze premie voor jou betaalbaar moet zijn. Daarbij dient te worden opgemerkt dat je ze elk jaar (of elke maand als je hiervoor kiest) dient te betalen. Hou er dus zeker rekening mee bij het evalueren van je financiële situatie. Deze hoge premie zorgt ervoor dat niet in elke situatie de allrisk autoverzekering interessant is. Dat is bijvoorbeeld niet het geval wanneer je hebt gekozen voor een voordelige, tweedehandse auto. In dat geval ligt de premie gewoon simpelweg (veel) te hoog voor de verzekerde waarde van het voertuig in kwestie.

Ondanks het feit dat alleen de WA-verzekering wettelijk verplicht is moet er wel rekening mee te worden gehouden dat er uitzonderingen bestaan. Zo kan een leasingmaatschappij bijvoorbeeld gedurende de leasingperiode een verplichting opleggen voor wat het afsluiten van een allrisk betreft. Tijdens deze periode is het voor jou dan ook niet mogelijk om een andere verzekering af te sluiten. Dit althans niet wanneer deze over beknopte voorwaarden beschikt dan de allrisk. Hoe dan ook, wil je graag kunnen rekenen op de meest optimale dekkingen voor jouw voertuig? Dan zal het eigenlijk meteen duidelijk worden dat de allrisk veruit de meest interessante keuze is op de markt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post